Oduzeto državljanstvo

Saakašviliju i pristašama zabranjen povratak u Ukrajinu

Vijesti / Politika | 10. 09. 2017. u 16:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlaku s bivšim gruzijskim predsjednikom Mihajlom Saakašvilijem i njegovim pristašama u nedjelju nije bilo dopušteno krenuti iz Poljske prema Ukrajini, čime se produbio sukob između bivšeg gruzijskog čelnika i ukrajinskih vlasti.

Saakašvili se namjeravao vratiti u Ukrajinu unatoč tome što mu je njegov nekadašnji saveznik, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, oduzeo državljanstvo i zaprijetio uhićenjem te izručenjem ako stupi na ukrajinsko tlo.

Porošenko je 2014. pozvao Saakašvilija da postane regionalni guverner u Ukrajini i pomogne u donošenju reformi nakon prosvjeda na kijevskom Majdanu kojim je svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič, piše Hina.

No Saakašvili je prošlog studenog podnio ostavku na mjesto guvernera Odese, optužujući Porošenka da potiče korupciju.

Tisuće njegovih pobornika okupile su se u nedjelju na ukrajinsko-poljskoj granici, a istaknuti ukrajinski zastupnici, uključujući bivšu premijerku Juliju Timošenko, trebali su doputovati s njim iz Poljske.

Na željezničkoj postaji u poljskome gradu Przemyslu predstavnica željeznice Inna Smirnova rekla je da je dobila naređenje vlasti, no nije objasnila je li poljske ili ukrajinske, da zaustavi vlak.

"Porošenko je sve putnike učinio taocima", rekao je Saakašvili novinarima.

Saakašvili je preuzeo vlast u Gruziji 2003. nakon mirnih prozapadnih prosvjeda poznatih pod nazivom Revolucija ruža. Danas je protiv tog 49-godišnjaka u Gruziji podignuta optužnica zbog kriminalnih radnji, a on tvrdi da su one politički motivirane.

Kopirati
Drag cursor here to close