Institucionalni kapacitet

Sarajevo sjedište Tajništva Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u JE

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 15:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada ostalih zemalja država članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Europi o aranžmanima države domaćina u vezi s Tajništvom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Europi.

Cilj Sporazuma je da Tajništvu, čije sjedište će biti u Sarajevu, omogući efikasno obavljanje svojih operativnih zadatka i dužnosti.

Glavni ciljevi Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Europi trebaju doprinijeti građenju institucionalnih kapaciteta organizacija za upravljanje katastrofama kako bi jačale mjere prevencije i sprečavanja u zemljama regije. Između ostalog, predviđeno je da Inicijativa služi kao regionalna mreža i da olakšava prevenciju i pripremljenost za prirodne i katastrofe koje uzrokuje ljudski faktor, te da jača bilateralnu i multilateralnu suradnju, kao i da ocjenjuje programe pripremljenosti za katastrofe i izrađuje strategije za njihovo jačanje.

Ministarstvo sigurnosti će dostaviti Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za bh. potpisnika odredi ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close