biti ili ne

Sastanak o Mostaru bez Hrvata

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor SDP-a BiH Mostar sutra će, na poziv SDA Mostar, pristupiti pregovorima u vezi s rješenjem krize u Mostaru zbog neodržavanja izbora, priopćili su iz tog odbora.

''Iako smo više puta ignorirani i nismo pozivani na pregovore, smatramo kako je dužnost svake odgovorne stranke učiniti sve što je u njezinoj moći da se izbori u Mostaru konačno održe i da treba razgovarati sa svima koji razgovor žele'', navode u SDP-u Mostar.

HNS nije pozvan

Doznajemo kako na sastanak nisu pozvane stranke iz HNS-a uz obrazloženje da stranke okupljene oko Sabora imaju već definirana rješenja za Mostar, a kako nam je potvrđeno iz mostarskog ogranka HDZ-a BiH, oni ne odustaju od svojih ranijih prijedloga, ali ističu kako su voljni pregovarati jer je krajnje vrijeme da se mostarsko pitanje riješi.

SDP je također naveo kako na pregovore nije pozvan jedan dio parlamentarnih stranaka te pozivaju SDA Mostara da još danas uputi poziv i tim strankama kako bi dogovarali rješenje koje će dobiti podršku.

"Ne želimo i nećemo sudjelovati u nacionalnim blokovima na bilo kojoj strani jer naš interes su građani Mostara, ali razgovarat ćemo sa svakim tko želi da do rješenja dođe. SDP BiH neće odustati od onoga što ogromna većina Mostaraca želi, a to je ideja Mostara kao jedinstvenog grada u kojem se svi njegovi građani osjećaju komotno i u kojem se gradi suživot, a ne život jednih pored drugih", navodi se u priopćenju.

Iz HDZ-a BiH nam je potvrđeno kako stoje pri ranijim prijedlozima, a čelnik mostarskog HDZ-a BiH, Damir Džeba rekao nam je kako je srž problema izjednačiti vrijednost glasa svih građana ali i istaknuo da dok se god pitanja koja nemaju veze s provedbom presude Ustavnog suda budu vezala upravo s navedenom odlukom, teško može doći do dogovora.

Nikoga preko 50 posto u Mostaru

Istodobno, Halid Genjac, predsjedatelj Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH i član Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PS BiH, rekao je kako u SDA očekuju više spremnosti na kompromis od HDZ-a jer ''ne može se Mostar uspoređivati ni s jednim gradom, ni s jednom općinom u BiH''.

''To nije moguće, jer Mostar je izuzet u Daytonskom mirovnom sporazumu, u sporazumu o oživotvorenju FBiH posebno se govori o Mostaru. U Mostaru je zaista očuvana ta multietnička struktura kao u nijednoj općini i ne može se Mostar vezivati recimo za Travnik. Travnik se može vezivati za Prozor gdje je slična struktura stanovništva. U Mostaru i Hrvata i Bošnjaka ima skoro podjednako, nikoga preko 50 posto, a vrlo značajan je broj srpskog naroda i ostalih koji se tako izjašnjavaju. Zato mislim da je razumljivo ovo naše insistiranje da nema dominacije, da nema diskriminacije i naravno da Mostar ostaje jedinstven grad", rekao je Genjac.

Genjac navodi kako je vrlo teško pretpostaviti i neku vremensku odrednicu hoće li građani Mostara u sljedećoj godini nakon osam godina čekanja ponovno na birališta ili će morati čekati 2018. kada se održavaju opći izbori u BiH.

"I ovom prilikom, kažem, mi iz SDA smo pokušali pronaći rješenje. Uvijek smo se rukovodili principom koji bi zapravo zadovoljio tri kriterija - da Mostar ostane jedinstven, da nema majorizacije i da nema diskriminacije bilo kog kolektiva i bilo kog pojedinca. Rukovođeni tim principima nudili smo neka rješenja koja su ponekad bila i u javnosti nedovoljno shvaćena ili proanalizirana i kritizirana iz tih razloga. S druge strane, imali smo isključivi stav predstavnika HDZ-a BiH koji su insistirali isključivo na rješenjima koja su u sebi sadržavala i dominaciju Hrvata nad Bošnjacima i moguću diskriminaciju nad Bošnjacima. Naravno, nisu imali sluha da naprave kompromis da se to izbjegne. Mi ne možemo odustati od ovih principa i nećemo odustati", navodi Genjac.

Kopirati
Drag cursor here to close