Razine

SDA ne želi manjinsku vladu: DF će mijenjati financije za financije

Vijesti / Flash | 04. 03. 2015. u 12:19 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uputili smo javni poziv Demokratskoj fronti da se vrati za pregovarački stol i da pokušamo doći do određenih rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve'', kazao je danas Feni dopredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić.

''S obzirom na to da je neslavno završio posljednji sastanak triju stranaka u vezi s formiranjem Vlade Federacije BiH i da je došlo do neočekivanog razvoja događaja u vezi s tim, Predsjedništvo Stranke demokratske akcije je raspravljalo i o ponudi DF-a za manjinsku vladu'', kazao je Softić, dodajući da su jednoglasno odbili takav prijedlog.

''Ako HDZ BiH već toliko želi federalno ministarstvo financija, mi ćemo im ga prepustiti, ali da nam onda prepuste ministarstvo financija na državnoj razini''

Ne mislimo, dodao je, da je to dobro za Federaciju BiH i njezine građane.

''Mislimo da bi to bila jako nestabilna vlada koja ne bi bila u stanju provesti potrebne reforme i sve ono što čeka buduću vladu'', kazao je.

Komentirajući poziv SDA, član Predsjedništva DF-a, Damir Bećirović, za Bljesak.info rekao je kako će službeni organi stranke odlučiti o sjedanju za pregovarački stol, ali i ponovio kako Demokratska fronta ne odustaje od svojih zahtjeva.

''Ako HDZ BiH već toliko želi federalno ministarstvo financija, mi ćemo im ga prepustiti, ali da nam onda prepuste ministarstvo financija na državnoj razini'', poručio je Bećirović.

Softić kaže kako su uputili su javni poziv DF-u da se vrati za pregovarački stol i da pokušaju doći do određenih rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve. Nakon sjednice Predsjedništva SDA ostvareni su i određeni kontakti s predstavnicima DF-a.

''Oni su, koliko mi je poznato, jučer (utorak,op.ur.) u tijekom dana dali svoje priopćenje u kojem kažu da je moguć njihov povratak za pregovarački stol, da ostaju pri svojim principima što sve, sa njihove pozicije, ima smisla. Vjerujem da ćemo u jednoj relaksiranijoj atmosferi u petak, subotu ili nedjelju imati određene razgovore koji će značiti konačan dogovor. To je moje očekivanje i mislim da ima i utemeljenja za takav optimizam'', kazao je Softić.

Smatra da dogovor o formiranju Vlade Federacije BiH nema alternativu.

''Ove tri stranke su ušle u proces formiranja vlasti, imenovale su čelništvo Federacije BiH, imenovale čelništvo dva doma - Zastupničkog i Doma naroda u Federaciji tako da taj proces je moguće jedino ili okončati ili sve vratiti na početak i praviti neke nove parlamentarne većine. Mi smo u našem priopćenju kazali da bez DF-a ne vidimo mogućnost daljeg pregovaranja o Vladi FBiH, a ostvarili smo i određene kontakte koji su, da kažem, naišli na pozitivan odgovor predstavnika DF-a'', kazao je Softić.

Podsjećamo, Bećirović je i za N1 govorio o tome kako se trebaju podržati zahtjevi DF-a i da je vrijeme da se prekinu maksimalistički zahtjevi.

Kopirati
Drag cursor here to close