Mjesto direktora

SDA pukla zbog struje

Vijesti / Flash | 31. 08. 2015. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borba za kontrolu nad energetskim sektorom u FBiH, vrijednim milijarde maraka, žestoko je posvađala članove SDA, među kojima i pojedine potpredsjednike stranke koji snažno urgiraju, ne birajući sredstva, da na rukovodeće pozicije u Elektroprivredi BiH imenuju svoje ljude, piše Dnevni avaz.

Kao ilustraciju toga, Avaz navodi slučaj Bajazita Jašarevića, kojeg je Kadrovska komisija SDA predložila za v. d. generalnog direktora EPBiH, ali je njegovo imenovanje u posljednji tren skinuto s dnevnog reda Vlade Federacije. Razlog je, tvrde novine, sada već očiti sukob na relaciji između Mirsada Kukića, potpredsjednika SDA, i ostatka rukovodstva stranke.

Kukić je, naime, kako je Avazu potvrđeno iz više izvora iz SDA, u srijedu na sjednici Kadrovske komisije, koju vodi Asim Sarajlić, nezadovoljan zaprijetio da će napustiti SDA ako Nevad Ikanović, njegov favorit, ne bude izabran u Upravu EPBiH.

''Kukić je, također, kako saznajemo više puta ponovio da će i njegovi zastupnici u Federalnom i Državnom parlamentu otkazati poslušnost Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, kao što su to već učinila četiri zastupnika SDA u Parlamentu BiH'', piše Avaz.

Usprkos tome, kako tvrde sarajevske novine, Kadrovska komisija dala je prijedlog za nove v. d. članova Uprave EPBiH, izbacivši tako iz svih kombinacija i Ikanovića, ali i Esada Džananovića, direktora Elektrodistribucije, koji je uz Jašarevića i Ikanovića bio kandidat za ovu itekako važnu poziciju.

Avaz tvrdi kako mu je iz pouzdanih izvora potvrđeno da su za nove članove Uprave, osim Jašarevića kao v. d. direktora, predloženi i Admir Andelija, Senad Sarajlić i Mensura Zuka, dok je ime još jednog izvršnog direktora koji dolazi iz Sarajeva ostavljeno na volju Asimu Sarajliću, predsjedniku Kadrovske komisije.

''Kukiću je, kada se pobunio, rečeno da nikoga ne može ucjenjivati. Jasno mu je rečeno da njegova baza s 10.000 stanovnika ne može ucjenjivati cijelo članstvo stranke'', rekao je Avazov sugovornik, inače jedan od članova Kadrovske komisije.

Izvori iz SDA upozoravaju da će biti vrlo zanimljivo vidjeti za koga će se odlučiti Izetbegović - Kukića ili Sarajlića, za kojeg je Bakir već rekao da ga je "posvađao s pola države".

''Najnoviji sukob u SDA mogao bi tako biti okidač za Izetbegovića, koji bi, kako stvari stoje, mogao razmotriti uklanjanje Sarajlića iz Kadrovske komisije'', navodi Avaz.

Kukić pak kaže za Avaz kako će situacija s sogađanjima na sjednici Kadrovske komisije i izbora čelnika Elektroprivrede BiH biti mnogo jasnija u ponedjeljak, 31. kolovoza, kada zasjeda Kolegij SDA.

''Vjerujem da će se u ponedjeljak sve riješiti. Ja i dalje mislim da Ikanović nema konkurenta i ostajem pri tome''. kaže Kukić.

Kopirati
Drag cursor here to close