pravo na jezik

SDPBiH podnio kaznenu prijavu protiv ministra prosvjete RS-a

Vijesti / Flash | 25. 07. 2016. u 11:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH podnijela je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Maleševića smatrajući da postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, a u vezi s kaznenim djelom izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Potvrdio je to na press-konferenciji u Sarajevu politički direktor SDP-a Damir Mašić, koji je podsjetio da je Malešević nastavnicima u školama u RS-u naložio da u đačke knjižice upisuju isključivo jezik bošnjačkog naroda, umjesto bosanskog jezika.

''Takva odluka je izravno u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. Ovo pitanje nije bilo sporno do 2012. godine predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku niti bilo kome drugom u tom entitetu'', istaknuo je Mašić, navodeći da je pravo na jezik jedno od osnovnih i neotuđivih prava.

Naglasio je da su nadležne vlasti u RS-u dužne poštivati odluku Ustavnog suda, u kojoj se kaže da Bošnjaci svoj jezik mogu nazivati kako žele i da im vlasti u RS-u to ne smiju zabraniti.

Iz tog razloga politički direktor SDP-a pozvao je nadležne da ovo pitanje razmatraju na narednim sjednicama Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close