Nitko ne mari za sporazum

Separatisti iz Donjecka neće položiti oružje; Protuteroristička operacija nastavlja se unatoč Ženevi

Vijesti / Flash | 18. 04. 2014. u 12:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Separatisti u Donjecku, velikom industrijskom gradu na istoku Ukrajine gdje traje proruska pobuna, rekli su u petak da ne kane položiti oružje, dan nakon međunarodnog dogovora u Ženevi u tom smislu.

"Prvo Kijev mora razoružati Desni sektor (paravojni nacionalistički pokret), Nacionalnu gardu u koju su ušle jedinice za samoobranu s Majdana i druge nezakonite skupine pa ćemo onda mi eventualno predati oružje", rekao je za AFP Kiril Rudenko, glasnogovornik pobunjenika.

Usto je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da predstavnici Donbasa, rudarskog bazena na istoku zemlje, nisu bili pozvani u Ženevu gdje su se u četvrtak održali prvi međunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi u kojima su sudjelovali Rusija, Ukrajina, Sjedinjene Države i Europska unija.

Ukrajinska vojna akcija protiv proruskih separatista na istoku zemlje nastavit će se unatoč četverostranom dogovoru postignutom u Ženevi, objavili su u petak dužnosnici ukrajinskih službi sigurnosti.

"Protuteroristička akcija još traje, a koliko to će ovisiti o tome koliko dugo teroristi ostanu u našoj zemlji", rekla je novinarima Marina Ostapenko, glasnonovornica Službe državne sigurnosti.

Sporazum u Ženevi, koji su postigli SAD, EU, Ukrajina i Rusija predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina.

Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni, stoji u dokumentu.

Nadzorna misija Organizacije europsku sigurnost i suradnju (OESS) će biti zadužena pomoći ukrajinskim vlastima da pokrenu te mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close