Halo

SIPA provjerila sebe: Nije bilo tajnog prisluškivanja

Vijesti / Politika | 05. 09. 2017. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavila je izvještaj o poduzetim radnjama u kojem se, između ostalog, navodi da internom kontrolom u okviru SIPA-e nije utvrđeno postupanje te agencije u vezi s događajem koji se odnosi na "tajno praćenje i nadzor komunikacija v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić".

Priopćeno je to danas iz Tužiteljstva BiH, a povodom nedavnih događaja vezanih za "praćenje i prisluškivanje Tadić i Jukić" koji su različito interpretirani u javnosti.

Iz Tužiteljstva BiH ističu da će ovo tužiteljstvo u suradnji sa SIPA-om, a po potrebi i ostalim policijskim agencijama nastaviti provođenje svih potrebnih istražnih radnji radi rasvjetljavanja okolnosti i činjenica važnih za donošenje tužiteljske odluke o čemu će javnost biti informirana.

''Tužiteljstvo BiH i SIPA od svog osnutka, 2004. godine imaju dobru, izravnu i svakodnevnu suradnju i već 13 godina zajednički rade na borbi protiv svih oblika kriminala u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti'', navodi se u priopćenju.

Podsjećamo Sukob državnog ministra sigurnosti Dragana Mektić i čelnih ljudi pravosuđa, nakon što je on izjavio da je država razvaljena zahvaljujući nefunkcionalnom pravosuđu, kulminirao je svađom oko nelegalnih radnji.

Mektić je tvrdio kako ima saznanja o tome da je protiv njega i direktora SIPA-e Perice Stanića podnesena krivična prijava na temelju, je rekao, krivotvorenog dokumenta o navodnom praćenju kretanja v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i navodnom prisluškivanju njezinih razgovora s potpredsjednicom VSTV-a BiH Ružicom Jukić.

Tužiteljstvo je priopćilo kako je otvorilo istragu u vezi sa slučajem praćenja i prisluškivanja razgovora v.d. glavne tužiteljice i potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

''Tužiteljstvu BiH dostavljeni su dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić. S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima'', navelo je Tužiteljstvo BiH.

Mektić je negirao praćenja i prisluškivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close