Popis

Sitarski: U Mostaru se ne može govoriti o dominaciji Hrvata

Vijesti / Flash | 05. 07. 2016. u 15:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine napokon su pokazali da u Mostaru danas živi ukupno 105.797 stanovnika, od čega je, gledano po nacionalnoj strukturi, 51.216 Hrvata, 46.752 Bošnjaka, 4.421 Srbin, ostalih 1.910, dok se ostatak građana nije izjašnjavao, piše Dnevni avaz.

Iako se prije službene objave rezultata špekuliralo da u gradu na Neretvi živi dominantno veći broj Hrvata, rezultati popisa pokazali su da je građana hrvatske nacionalnosti tek za 4.464 više nego Bošnjaka.

Politički analitičar Milan Sitarski, iz Instituta za društveno-politička istraživanja, istakao je da je Mostar multietnički grad te da se ne može govoriti o dominaciji Hrvata, pogotovo što nisu izrazito brojniji od Bošnjaka.

''To apsolutno nije većina, dvotrećinska ili neka veća, tako da je mislim da je pretjerano govoriti o bilo kakvoj dominaciji'', kazao je Sitarski.

Dodao je da Mostar nije jedini grad u BiH s takvom ili sličnom nacionalnom strukturom stanovništva te da ne bi imao ništa protiv mogućnosti da se rješenje koje bude dogovoreno u Mostaru primijeni i u nekim drugim gradovima.

Politolog iz Mostara Husein Oručević istakao je da se, gledajući samo na popis, ne može govoriti o tome je li Mostar multietnički, dodajući da interkulturalnost znače odnosi među ljudima, njihovo povjerenje i solidarnost.

''Popis ne može biti krucijalni dokument u bilo čemu. On može biti samo pomoćni dokument za sve oblike strategija i ugovora, kako političkih tako i statutarnih. Imamo jedan presjek i podatke koji mogu biti korisni za određene ugovore, ne samo Statut Mostara, koji bi itekako trebao gledati i na to kako izgleda ovaj dokument, ali on ne može pri tome biti krucijalni'', rekao je Oručević.

Također, gradonačelnik Mostara i predsjednik KO HDZ-a BiH HNŽ Ljubo Bešlić, osvrnuvši se na rezultate popisa, kazao je kako „popis kaže da nema razloga za strah nikome i nikada".
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik KO SDA HNŽ Edin Mušić rekao je za "Avaz" da se u svakom slučaju ne može više kazati da u Mostaru postoji apsolutna dominacija bilo koga.

No, Mušić je istakao da se stvari u Mostaru moraju dugoročnije promatrati i analizirati, naročito kada je u pitanju odnos popisane strukture i biračkih popisa koji su definirani CIPS-ovim dokumentima o prebivalištu građana i gdje postoji određena dilema.

''Zanimljivo je da je popis pokazao blagi porast broja stanovništva u općinama zapadne Hercegovine. Vidjet ćemo u sljedećem razdoblju je li to stvarno stanje ili je na određeni način i to frizirano. Ono što je zanimljivo jeste da je to jedan potpuno nacionalno čist prostor koji se u direktnom smislu naslanja na Grad Mostar, njegove institucije, organizaciju i slično'', kazao je Mušić.

Prema popisu iz 1991. godine, Mostar je imao ukupno 126.628 stanovnika, i to 43.856 Muslimana, 43.037 Hrvata, 23.846 Srba, 12.768 Jugoslavena i 3.121 ostalih.
Tako u Mostaru, kada se usporede podaci iz 2013. i 1991. godine, danas živi 20.831 stanovnik manje.

Kopirati
Drag cursor here to close