Ujedinjenje obitelji

Sjeverna i Južna Koreja: Zakazan susret ratom razdvojenih obitelji

Vijesti / Svijet | 05. 02. 2014. u 08:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja je priopćila danas da se Sjeverna Koreja suglasila da se kasnije ovog mjeseca održe susreti ratom (1950.-53.) razdvojenih obitelji, prvi poslije više od tri godine.

Ministarstvo za ujedinjenje obitelji Južne Koreje priopćilo je da je sporazum o susretima razdvojenih obitelji postignut danas na granici dvije Koreje a na razgovorima izaslanstava Crvenog križa dvije zemlje.

Ti susreti su planirani da se održe između 20. i 25. veljače, u vrijeme početka godišnje južnokorejsko-američke vojne vježbe za koje Sjeverna Koreja kaže da su proba za invaziju na nju. Južna Koreja i SAD s druge strane su saopćile da su vježbe obrambene, prenio je AP.

Susreti obitelji trebali su se prethodno održati u rujnu prošle godine ali je u posljednjem trenutku Sjeverna Koreja odustala od njih optužujući Južnu Koreju da se priprema za ratne vježbe i za druge neprijateljske akte.

Program susreta razdvojenih obitelji jedan je od nekoliko prekograničnih projekata suradnje koji su proteklih godina prekinuti zbog tenzija između dva susjeda na Korejskom poluostrvu.

Taj program prate intenzivne emocije budući da većina prijavljenih ima više od 70 godina i žele vidjeti davno izgubljene članove obitelji prije nego što umru, navodi AP.

Pjongjang je u posljednje vrijeme ublažio svoju tipičnu retoriku protiv Seula i učinio je niz pomirljivih radnji. Sjeverna Koreja je prošlog proljeća drastično podigla tenzije prijeteći nuklearnim ratom, prenosi Tanjug.

Analitičari kažu kako je Sjevernoj Koreji potrebno poboljšanje odnosa s južnim susjedom jer će joj to pomoći privući strane investicije i dobije pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close