Testiranje

Sjeverna Koreja raketirala more u znak nezadovoljstva

Vijesti / Svijet | 14. 07. 2014. u 10:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je ispalila stotinjak granata u more u ponedjeljak tijekom vježbi bojevom municijom u blizini pomorske granice između dvije Koreje, vojne vježbe koje su uslijedile nakon nekoliko raketnih testova.

Vježbe su započele malo nakon podneva, a izvele su ih postrojbe vojnika koji se nalaze na istočnom rubu demilitarizirane zone - koja je usprkos nazivu jedna od strana terena najteže naoružana u svijetu - između dvije zemlje, rekao je šef južnokorejskog zapovjedništva.

Pucnjava je trajala tridesetak minuta i lansirano je stotinjak granata, s dometom od oko 50 kilometara. One su sve pale sjevernije od međukorejske granice.

Južnokorejske snage su u stanju pripravnosti nakon niza raketnih proba kratkog dometa koje izvodi Sjever posljednjih sedmica. UN-ove rezolucije zabranjuju Pyongyangu da izvodi raketnu paljbu.

- Današnje vježbe se tumače kao demonstracija sile protiv nas - izjavio je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane.

Sjeverna Koreja često ispaljuje rakete ili izvodi vojne vježbe da bi naglasila svoje nezadovoljstvo. Južna Koreja se priprema da izvede od 16. jula zajedničke vježbe sa svojim američkim saveznikom.

Raketna pucnjava od prije nekoliko tjedana bila je u znak prosvjeda protiv posjete kineskog predsjednika Xia Jinpinga Seulu, zbog eventualne prioritetne posjete Pyongyangu, jer je Peking tradicionalni saveznik Sjeverne Koreje i njena jedina ekonomska podrška.

Kopirati
Drag cursor here to close