Mehanizacija i ljudstvo

Snijeg neće iznenaditi Mostar: Spremno 360 lopata i sve nadležne službe

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar spreman je za obilan snijeg. Kako je za Bljesak.info rečeno iz Službe civilne zaštite i vatrogastva Grada Mostara mehanizacija i ljudstvo spremni su za obilan snijeg.

Snijeg će grad dočekati s 360 lopata, 15 karijola, 6.500 vreća za pijesak, agregatima. Na popisu opreme koja se nalazi su i motokultivatori, pumpe, freze i čistači za snijeg koji su ustupljeni komunalnim poduzećima.

''Na sjednici stožera, koja je održana 22. prosinca 2016. godine, predstavnici Javnih poduzeća Komos i Parkovi izvijestili su Stožer civilne zaštite kako su dovoljno opremljeni za predstojeću zimsku sezonu od tehnike do soli, a za svoje aktivnosti dobivaju naloge od JP Komunalno, koje također raspolaže sa značajnim tehničkim sredstvima'', rekla je za Bljesak.info Slavica Aničić iz Odsjeka civilne zaštite.

Spremna adektvatna oprema

Aničić je rekla kako su ralice za čišćenje snijega ranije ustupljene od strane Grada Mostara javnim poduzećima Komos i Parkovima. Tzv. sitna oprema lopate, krampe, kariole i ostalo su podijeljene po svim mjesnim zajednicama.

Osim alata, nadležne službe na raspolaganju imaju i adekvatnu odjeću. Na evidenciji opreme nalazi se 130 komada radnih rukavica, 270 čizama gojzerica, 155 gumenih kombinezona, po 260 kapa, košulja, vunenih džempera, kišnih kabanica, po 263 hlače i radnih prsluka. Zimskih vjetrovki su popisana 163 komada.

Prema riječima Aničić na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara je bilo riječi i o završnim aktivnostima na izgradnji energetskog prstena oko grada Mostara, koji kada bude u funkciji treba onemogućiti da pojedini dijelovi grada ostaju bez struje, kao što je bilo za vrijeme velike elementarne nepogode u veljači 2012. godine.

Aničić je rekla kako su pravne i fizičke obvezne pripremiti se eventualne elementarne nepogode.
''Podsjećamo na poziv sa Stožera svim fizičkim i pravnim osobama da se pripreme za eventualne elementarne nepogode, jer u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju na to su obvezni'', rekla je Aničić.

Spremna i županija

Da je grad spreman za eventualne elementarne nepogode potvrdio je glasnogovornik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović.

''Naša županija je prošla jedno razdoblje, ozbiljnih količina snijega i tad se pokazalo da Civilne zaštite lokalne samouprave dosta mogu adekvatno odgovoriti na takve izazove. Mi vjerujemo da su danas još sposobnije i opremljenije odgovoriti na sve izazove'', rekao je Pavlović za Bljesak.info.

Rekao je kako je u unatoč ekstremnim i zasad nezapamćenim niskim temperaturama u HNŽ-u stanje pod kontrolom. Naveo je kako je na području županije dolazilo do poteškoća u opskrbi električnom energijom, ali i kako su svi kvarovi uspješno otklonjeni. Pavlović je rekao kako je GSS također zabilježio nekoliko intervencija.

Sjećanje na 2012. godinu

Podsjećamo, da je Mostar, ali i veći dio Hercegovine 2012. godine okovao snježni pokrivač, koji je napravio kaos na ovom području. Dijelovi županije nisu imali struje, a promet je bio u prekidu na određenim dionicama.

Grad Mostar je bio potpuno blokiran 4. veljače 2012. godine. Snježno nevrijeme, koje je trajalo više od 60 sati, izazvalo je prometni kolaps i paraliziralo život u gradu. Proglašeno je stanje elementarne nepogode, te je izmjereno 88 cm snijega.

Zbog svega ovoga ne čudi što Mostarci s oprezom dočekuju svaku vremensku prognozu koja najavljuje snijeg. Upravo takva prognoza je najavljena za sljedeće dane.

Podsjećamo, kako norveška stranica za vremensku prognozu yr.no predviđa kako će Mostar uskoro pogoditi snježna mećava. Upozorenje je izdano i od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda odakle je navedeno da cijelu Hercegovinu očekuju ozbiljne snježne padaline.

Kopirati
Drag cursor here to close