presuda

Stanišiću i Župljaninu potvrđene kazne, po 22 godine zatvora

Vijesti / Flash | 30. 06. 2016. u 14:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbe obrana i tužiteljstva te potvrdilo presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina u BiH 1992. godine.

Carmel Agius, predsjednik Žalbenog vijeća, kazao je da obrane i tužitelji nisu pokazali da je prvostupanjsko vijeće načinilo bilo kakvu značajnu grešku, javlja BIRN.

Stanišić je tijekom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjoj Luci. Prvostupanjskom presudom, izrečenom krajem ožujka 2013., Stanišić i Župljanin su proglašeni krivim za progon, ubojstva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje.

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužitelji. Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim točkama optužnice ili, alternativno, da im kazne budu umanjene. S druge strane, haški tužitelji su u žalbi naveli da su prvostupanjske  kazne neprimjerene počinjenim zločinima i da bi ih trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Haagu počelo je 14. rujna 2009. godine, a 27. ožujka 2013. izrečena im je prvostupanjska presuda.

Stanišić se u ožujku 2005. dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tijekom  suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhitile su Župljanina u lipnju 2008. u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu.

Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. prosinca  1999. bila je zapečaćena do 13. srpnja 2001. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close