Opći rat

Svi protiv svih: Ulaskom Turske u Siriju, situacija se dodatno zakomplicirala

Vijesti / Svijet | 28. 08. 2016. u 15:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska vojska priopćila je danas kako je u zračnim udarima u sjevernoj Siriji ubila 25 kurdskih vojnika, petog dana kampanje koju zajedno sa sirijskim pobunjenicima protiv Kurda i Islamske države, vode preko granice u susjednoj državi.

Vojska je priopćila da su Kurdi ubijeni u područjima Jarablusa, sirijskog grada na granici s Turskom. Ističu kako se poduzima sve kako bi izbjegli civilne žrtve.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi danas kako je najmanje 35 civila ubijeno južno od Jarablusa  tijekom borbi između snaga koje podržavaju Turci i sirijskih milicija koje su saveznici Kurdima.

Sirijske milicije tvrde kako u ovom području nema kurdskih snaga, ali na fotografijama pobunjenika koji prate prodor turske vojske vide se zarobljeni vojnici u uniformama Narodnih zaštitnih postrojbi (kurdski: Yekîneyên Parastina Gel - YPG) što je naziv za vojne snage Sirijskog Kurdistana u Siriji.

Pobunjenici koji su pješadija turskim oklopnim postrojbama nazivaju se Slobodna sirijska vojska (FSA). Na ovom području djeluje njihova brigada Sultan Murad i mnoge druge postrojbe kao npr. Sham Legion. Nakon ulaska u Siriju, uz pomoć turskih tenkova i zrakoplovstva relativno su lako potisnuli malobrojne pripadnike Islamske države, a sada su došli do područja koji drže Kurdi.  

Tu je situacija nešto ozbiljnija i došlo je do žestokih okršaja s Kurdima. Jučer je već jedan turski vojnik poginuo dok su tri teško ozlijeđena kada su im Kurdi raketom uništili tenk. Unatoč tome, turske snage nastavljaju prodor na jug u dubinu teritorije koju su Kurdi nedavno osvojili od Islamske države.

Pretpostavlja se kako je cilj turskim snagama i FSA zauzeti grad Manbij. Ovaj su grad prije par dana Kurdi, uz podršku američkog zrakoplovstva, preoteli od boraca Islamske države. Platili su visoku cijenu pogibijom skoro 300 svojih boraca, a nakon ulaska turske vojske u Siriju, od Kurda se očekuje da prepuste ovaj grad Slobodnoj sirijskoj vojski i Turcima.

Nema sumnje kako se aktivnim uključivanjem turske vojske u ''sirijske ratne zavrzlame'', ionako složena situacija dodatno zakomplicirala.

Do sada su američko ratno zrakoplovstvo i specijalci aktivno pomagali Kurdima u borbi protiv Islamske države. Savjetovali su ih na terenu i bombardirali neprijatelje tijekom borbi. Uključivanjem Turske u rat na teritoriju Sirije, Amerikanci su Kurdima rekli da se povuku preko rijeke Eufrat kako bi vjerojatno pogodovali Turskoj. Kurdi su ovaj zahtjev Amerikanaca ignorirali i sada ostaje vidjeti kako će se bez njihove pomoći oduprije daleko snažnijem neprijatelju.

 Teško je pomisliti kako će američka vojska nastaviti pružati podršku Kurdima i na taj se način otvoreno sukobiti s turskom vojskom.

S druge strane, prešutno savezništvo između Kurda i Sirijske vojske (SAA) Bašara al-Asada odnedavno je prekinuto kurdskim napadom na postrojbe SAA u gradu Al Hasakah. Neki nagađaju kako su krhko savezništvo o nenapadanju u ovome okruženom gradu, duboko u kurdskom području, Kurdi napravili na nagovor Amerikanaca, ali za to nema izravnih dokaza.

Kako god, Kurdi se nalaze u nezavidnom položaju jer su sada svi protiv njih. Ali, kako je složena situacija u ratom napaćenoj Siriji, može se slobodno tvrditi kako ratuju svi protiv svih. 

Kopirati
Drag cursor here to close