Više od posla

Upoznajte potporučnika Marka Vidovića: Magistar ekonomije u vojsci

Vijesti / Flash | 19. 09. 2016. u 08:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potporučnik Marko Vidović iz Livna,kao i većina mladih, nakon završenog studija našao seuevidenciji Zavoda za zapošljavanje. Iako sa perspektivnim i traženim zanimanjem magistra ekonomije nije uspio pronaći zaposlenje sve dok nije naišao na Javni natječaj Ministarstva obrane za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH.

Nakon što je prikupio potrebnu dokumentaciju i poslao prijavu, pozvan je u I. fazu testiranja koju čine testovi fizičke spremnosti i test engleskog jezika.

"Engleski jezik sam učio tijekom cijelog školovanja tako da mi ovaj test aposolutno nije predstavljao problem. Pa ni test tjelesne spremnosti nije bio prezahtjevan jer sam se uvijek rekreativno bavio sportom“, kaže Marko, te dodaje: "Za mene prava avantura započinje nakon što sam prošao I fazu testiranja i prešao u drugu fazu koja se realizira u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu u Travniku. Prilikom dolaska u Travnik oduzeti su mi osobni dokumenti i sredstva komunikacije, te mi je dodjeljena šifra osam plavi pod kojom sam bio vođen. Zamislite, dolazimo iz civilstva, potpuno zbunjeni cijelom situacijom i prvi put u vojarni. S nama su narednih pet dana radili instruktori bez oznaka i imena, tako da nismo ni znali tko je zapravo ocjenjivač, a tko povjerenstvo. Bilo je to nevjerojatno iskustvo čak i za kolege koji nisu prošli dalje“.

Na ovaj način OS BiH u centrima za obuku u Pazariću i Travniku osiguravaju transparentan proces obuke budućih časnika, zaštićen od bilo kakvog oblika korpucije. Instruktori koji vrše ocjenjivanje svakodnevno se smijenjuju, nemaju tekstualnih oznaka na uniformama i u procesu testiranja odnosno ocjenjivanja kandidata koriste isključivo njegov broj i boju. Rezultate testiranja unose u bazu podataka, koja ne dozvoljava naknadne intervencije. Ovakav sustav osigurava fer proces testiranja, bez ikakve mogućnosti korupcije.

Sve djevojke i mladiće koju su poput Marka završili studij ali ne mogu pronaći posao u struci podsjetit ćemo da je 5. rujna, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspisalo je IV javni natječaj za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH. Javnim natječajem koji će trajati do 30. rujna 2016. otvaraju se 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi. Ovo je idealna prilika za zaposlenje za sve one koji imaju završen fakultet i manje od 27 godina na dan 1.1.2018., kada nakon jednogodišnje obuke potpisuju Ugovor o prijemu u vojnu službu. Više informacija o natječaju se može pronaći na stranici Ministarstva obrane BiH www.mod.gov.ba.

Pogledajte video priču o potporučniku Marku Vidoviću

Kopirati
Drag cursor here to close