Crno nam se piše

Već živimo Svjetski rat: Europa će biti hladna i gladna!

Vijesti / Flash | 21. 08. 2014. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europski lideri trebali bi prestati pomagati ukrajinskom režimu, jer tako štete i sebi i Rusiji. Desničarske snage i estremisti na istoku Ukrajine ubijaju svoju braću i sestre'', rekao je za tjednik Globus publicist i analitičar William F. Engdahl, autor bestselera "Stoljeće nafte", "Sjeme uništenja" i "Bogovi novca".

Engdahl kaže kako već živimo u vremenu novoga svjetskog rata, koji će biti drukčiji od onih ranijih, ali jednako okrutan.

Počeo je, kaže, s Arapskim proljećem, nastavio se sa Sirijom i eskalira upravo sa situacijom u Ukrajini. Zbog toga će, tvrdi Engdahl, upravo Europa imati velike posljedice u svojoj energetici, ali i poljoprivredi. Ukrajina i sve što se događa u odnosima s Rusijom glavna je tema kojom se Engdahl trenutačno bavi i o čemu piše iz svoje druge domovine Njemačke.

A zbog čega je sve to počelo - odgovor je sličan kao i u ranijim Engdahlovim knjigama - za sve su, ocjenjuje on, krive američke elite, odnosno, kako ih naziva - američki oligarsi.

''Europa se našla u ulozi žrtve jer njezini lideri nisu shvatili što se događa i zbog toga će, ne promijene li stavove i ne prestanu li sa sankcijama koje će im donijeti samo loše, i koje će udariti na europsku ekonomiju, pasti već ove zime u zaista lošu situaciju. Tu nema dvojbe. Europa ne shvaća da je izmanipulirana od Sjedinjenih Država i njihovih oligarha koji na ovaj način spašavaju najgoru situaciju u ekonomiji koja se u Americi dogodila od tridesetih naovamo'', rekao je Engdahl.

Smatra da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima jer ''američki oligarsi, najmoćnije obitelji poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave''.

''Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji - ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina'', rekao je Engdahl, koji procjenjuje kako će se sankcije odraziti na situaciju u energetici gdje tvrdi da će zima će biti vrlo hladna u Europi.

''Bit će još hladnija kad nestane plina iz spremišta, jer on više neće stizati preko Ukrajine. I ne samo da neće biti plina, odnosno da će njegova cijena toliko skočiti da će postati preskup, nego neće biti ni hrane. Rusija ima jaku poljoprivredu, a europska je poljoprivreda upropaštena, ne samo u smislu toga da sve manje ljudi radi u poljoprivredi, nego i po pitanju kvalitete hrane, onoga što Europljani unose u organizam'', izjavio je Engdahl zagrebačkom tjedniku i naglasio kako će Europa biti hladna i gladna ako se ne promijeni stav.

''Nisam veliki obožavatelj Vladimira Putina, ali mislim da dobro razumije stvari i da gleda barem tri koraka ispred svojih suparnika. Mislim da je vrlo upućen i svjestan svega što se događa'', izjavio je Engdahl Globusu.

Kopirati
Drag cursor here to close