Tehnoliške novine

VSTVBiH kreiralo interaktivnu mapu o radu 80 sudova u BiH

Vijesti / Flash | 19. 06. 2017. u 13:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokretanjem i puštanjem u rad interaktivne mape o radu 80 sudova u Bosni i Hercegovini kao dio web portala 'pravosudje.ba', Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) od danas uvodi još jednu tehnološku novinu u pravosuđu koja će građanima olakšati pristup sudovima, a rad sudova učiniti transparentnijim i efikasnijim.

Stranke u postupku, kao i javnost, moći će po prvi put, izvršiti uvid u izvještaje o protoku predmeta, realizaciji plana rješavanja predmeta i trajanju neriješenih predmeta u nadležnosti prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova, bez prethodnog obraćanja sudovima ili VSTV-u BiH.

Izvještaji sadržavaju statističke podatke, isključivo su informativnog karaktera i preuzimaju se iz CMS-a (Sustav za automatsko upravljanje predmetima) na tjednoj osnovi zahvaljujući svakodnevnom radu zaposlenih u sudovima.

Mapa prikazuje sve prvostupanjske i drugostupanjske sudove u BiH. Osim internet mogućnosti pregleda za sada je planiran razvoj Android aplikacije koja će omogućiti pregleda preko telefona.

Ova vrsta inovacije su u skladu s reformom pravosuđa i predstavlja zajednički napor i suradnju predstavnika projekata "Unapređenje efikasnosti pravosuđa" koji su financirale Vlada Švedske i Norveške kao i "Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sustava - IPA 2012", koji je financirala Europska unija da se rad sudova približi strankama, kao i da se javnosti omogući uvid u njihov rad'', priopćeno je iz VSTV-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close