I Mostar uključen

Za projekte građanskog volonterizma u BiH dodijeljeno još 125.000KM

Vijesti / Flash | 30. 07. 2014. u 14:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu realizacije Programa malih grantova "Budi promjena!" danas je na prigodnoj svečanosti u Sarajevu izvršena dodjela čekova (financijske potpore) za 25 bh. nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana, u ukupnoj vrijednosti od 125.000 KM.

Radi se o programu koji se realizira uz financijsku potporu Veleposlanstva Kraljevine Švedske u BiH, a čija je implementacija povjerena Centru za promociju civilnog društva (CPCD).

Direktorica CPCD-a Aida Daguda istaknula je da se Program malih grantova realizira već četiri godine putem financijske i tehničke pomoći, a na način da se sami građani širom BiH potaknu na rješavanje određenih problema u okviru lokalnih zajednica.

''U protekle dvije godine smo podijelili ukupno 465.000 KM za 96 organizacija ili grupa građana za razne projekte usmjerene ka poboljšanje kvalitete života u zajednici'', kazala je Daguda u izjavi za medije.

Menadžerica projekta Dragana Grbić-Hasibović navela je da je Program malih grantova koncipiran na način da organizacije ili neformalne grupe građana mogu da apliciraju za sredstva u iznosu do 5.000 KM, uključujući i tehničku potporu (mentorstvo) na planu izrade određenih projektnih prijedloga.

Po njenim riječima, tokom realizacije određenih projekata CPCD vrši neku vrstu monitoringa, a nakon njihovog okončanja korisnici dodijeljenih sredstava podnose financijske izvještaje o utrošku sredstava.

Na značaj potpore u sklopu spomenutog programa ukazao je program-menadžer iz Švedske razvojne agencije (SIDA) Mario Vignjević, uz ocjenu da rezultati na terenu uvelike prevazilaze očekivanja.

Kazao je da vjeruje da će i najnoviji odabir projekata, koji su podržani, doprinijeti unapređenju određenih segmenata života stanovništva lokalnih zajednica, uključujući brigu za razvoj djece i mladih, uvođenje ekoloških standarda, te podršku saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile BiH.

Podcrtao je da je projekcijom švedske vlade do 2020. godine predviđena daljnja potpora nevladinom sektoru, a radi jačanja civilnog društva i podizanja standarda i kvaliteta življenja lokalnih zajednica u BiH na viši nivo.

Kako je rečeno, uz potporu dodijeljenih novčanih iznosa realizirat će se odgovarajući projekti u Nevesinju, Srebreniku, Modriči, Mostaru, Prijedoru, Visokom, Bijeljini, Globnici-Žepče, Brataću-Nevesinje, Banjoj Luci, Goraždu, Priluku-Živinice, Begovom Hanu, Čapljini, Novom Gradu, Doboju, Kreševu, Šerićima-Živinice, Milićima, Mašićima, Ribnici, Trebinju i Romanovcima.

Tim će se sredstvima uz angažiranje građana-volontera obnoviti dječja igrališta, sportski tereni i javne česme, te olakšati rad poljoprivrednicima, kao i realizirati brojne druge građanske inicijative

Inače, Program malih grantova fokusiran je na osnaživanje građana širom BiH, s naglaskom na organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana da aktivnim djelovanjem i radom u suradnji s vlastima i lokalnim kompanijama postanu stvarni nosioci promjena u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade.

Kopirati
Drag cursor here to close