Najviše novca u BiH

Za projekte za Hrvate izvan RH izdvojeno 1,7 milijuna kuna

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 16:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske na temelju provedenog natječaja za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan RH donio je odluku o raspodjeli 1,704.000 kuna.

Naime, od ove godine Hrvatska je pored već tradicionalnog programa financiranja obrazovnih, kulturnih, znanstvenih , zdravstvenih i ostalih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH uvela je još jedan projekt koji se odnosi na cijelu dijasporu i iseljeništvo. U svakom slučaju, radi se o hvale vrijednom projektu hrvatskih vlasti koje i na ovaj način u praski pokazuju kako nisu zaboravile Hrvate u BiH, kao i one u iseljeništvu i dijaspori, piše Dnevni list.

Projekti iz BiH

Kako se moglo i očekivati, najviše novca otišlo je upravo na projekte iz naše zemlje, što je i logično s obzirom na brojnost Hrvata u BiH. Tako je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” iz Dervente za projekt za rekonstrukciju i adaptaciju Hrvatskog doma u Derventi dobilo 150.000 kuna.

Nadalje, kada su u pitanju projekti iz BiH, franjevački samostan sv. Ivana Krstitelja iz Kraljeve Sutjeske za projekt konzerviranja, restauriranje i preformatiranje matičnih knjiga dobio je 123.000 kuna. Udruga Hrvata općine Tešanj “Naša ognjišta” za adaptaciju ureda dobila je 120.000 kuna, dok je Udruga korisnika vodovoda Hodovo, Stolac za izgradnju vodovoda Hodovo-Rotimlja dobila 110.000 kuna.

Župa sv. Ilije Proroka, Bosanski Brod za izgradnju kipa sv. Ilije dobila je 94.000 kuna, a po 80.000 kuna povukli su medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo (nabava tehničke opreme za redakciju Katoličkog tjednika) i humanitarno-karitativna organizacija “Kruh sv. Ante”- Trauma centar Sarajevo (kućna njega “Pomozimo svim srcem” i Centar za fizikalnu terapiju) i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak”, Prisoje (revija narodne nošnje i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH).

Iza njih slijedi javna ustanova za kulturu “Hrvatski dom” Kupres za projekt međunarodni festival “Dani kosidbe-Kupres, BiH 2014.” sa 75.000 kuna, Franjevački muzej i Galerija Gorica Livno za projekt stalni postav Etnografske zbirke s 55.000 kuna.

Financijska pomoć

Projekt 19. hrvatskog glazbenog festivala “Etnofest Neum 2014.” dobio je 40.000 kuna, hrvatsko-kulturno društvo “Napredak”, podružnica Kiseljak za projekt škola poduke hrvatskog jezika za učenike iz Gradišća dobilo je 21.000 kuna, itd.

- Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisat će s neprofitnim organizacijama i fizičkim osobama ugovore o financijskoj potpori za provedbu odobrenih projekata, najkasnije u roku 30 dana od dana donošenja odluke, navodi se u objašnjenju na službenoj Internet stranici hrvatiizvanrh.hr.

Na kraju napomenimo kako je navedeni ured još u svibnju objavio javno natječaj za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH. Prema tome, tijekom ove godine, kada se završe sve predviđene procedure, bit će objavljeni i projekti iz naše zemlje koji će po osnovi ovog natječaja povući određena financijska sredstva.

Ne treba posebno naglašavati značaj ovakvih projekata, naročito u vrijeme teške financijske krize i permanentno praznih proračuna na svim razinama vlasti u BiH, zbog čega propadaju stotine vrlo dobrih programa i projekata. Prema tome, na ovaj način Hrvatska doprinosi očuvanju hrvatske tradicije i identiteta u BiH, a samim time i opstanku Hrvata u našoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close