Dokazni postupak

Završen dokazni postupak za zločine u Mostaru

Vijesti / Crna Kronika | 24. 08. 2016. u 19:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Mili Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državno tužiteljstvo je saslušanjem posljednjeg svjedoka o odvođenju zatvorenika na prinudne radove završilo dokazani postupak.

Adi Fejzić je ispričao da je 1993. godine dva puta uhićivan i odvođen u logor Heliodrom. Svjedok je kazao da je odvođen na prinudne radove, najčešće u Šantićevu ulicu, ali i na druge lokacije.

"Uglavnom smo utvrđivali položaje. Svako jutro oko pet ili šest sati odvedu te do lokacije, daju ti lopate, vreće i šta već. Postrojavali su nas razni stražari koji su bili na dužnosti u Heliodromu", izjavio je Fejzić, prenosi BIRN.

On je dodao da je prilikom izvođenja radova u dijelu Šantićeve ulice pala granata i da je od detonacije pao ošamućen, nakon čega je odveden u bolnicu. Tu je ostao na posmatranju do razmjene koja je bila u rujnu 1993. godine.

"Nisam imao nikakve fizičke ozljede", rekao je Fejzić, koji je tada imao 18 godina. Svjedok je naveo da je u Šantićevoj ulici tijekom obavljanja radova 13. kolovoza 1993. godine ranjen i njegov otac, u glavu i leđa. Kako mu je ispričao tetak, otac je ranjen kada je s drugim zatvorenicima trebao nositi eksploziv da miniraju položaje Armije BiH (ABiH).

Tužiteljstvo BiH tereti Puljića, kao bivšeg zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za odvođenje zatvorenika iz Heliodroma na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, što je rezultiralo smrću više osoba.

Svjedok Fejzić je kazao da je u Šantićevoj ulici bila Druga bojna, ali da je bilo i drugih jedinica. Odgovarajući na pitanje Obrane, svjedok je pojasnio da su na Heliodromu bile tri glavne zgrade – zatvor, fiskulturna dvorana i škola, te da je on oba puta bio zatvoren u zgradi škole.

Optužba je uložila nekoliko materijalnih dokaza o bolesti i ranjavanju svjedoka Fejzića, te da ga je registrirao Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK). Obrana nije imala prigovora na ove dokaze, nakon čega je konstatirano da je završen dokazani postupak Optužbe. Nastavak suđenja zakazan je za 7. rujan, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close