EU

Završena još jedna međufaza pripreme odgovora na Upitnik

Vijesti / BiH-EU | 09. 06. 2017. u 17:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za europske integracije u ssutavu koordinacije procesa integritanja BiH u EU usaglasila
je smjernice za rad radnih grupa za europske integracije na tehničkoj finalizaciji odgovora na upitnik Europske komisije.

Time je završena još jedna međufaza pripreme odgovora na upitnik. Smjernicama su utvrđeni osnovni pravci djelovanja radnih grupa prilikom tehničke finalizacije odgovora, te način na koji
će nadležne institucije u skladu sa njihovim internim procedurama verificirati objedinjene i prevedene odgovore na upitnik.

Podsjećamo, Europska komisija Bosni i Hercegovini 9. prosinca 2016. uručila Upitnik EK sa 3.242 pitanja. Iako je tada Odluka o sustavu koordinacije bila usvojena, tijela u njegovom sastavu trebalo je oformiti i izraditi provedbene akte, što je nakon nekoliko mjeseci i okončano.

U međuvremenu je Direkcija u općoj koordinativnoj ulozi počela realizaciju odgovaranja na upitnik. U prosincu 2016. Direkcija je organizirala 35 sastanaka za 35 poglavlja iz upitnika EK sa predstavnicima nadležnih institucija. Svjesna činjenice da će u okviru ovog posla biti pripremljen izuzetan obim materijala i da je potrebno olakšati komunikaciju između institucija na svim razinama vlasti u BiH, Direkcija je izradila Informacijski sustav za pripremu odgovora na pitanja iz Upitnika EK.

Do 31. siječnja 2017. sve nadležne institucije, izuzev institucija Republike Srpske su dostavile doprinose za pripremu cjelovitog odgovora BiH. Republika Srpska je javnost obavijestila da je pripremila doprinose, ali ih nije učinila dostupnim posredstvom informacijskog sustava.

Direkcija je nakon toga, u suradnji sa nadležnim institucijama radila na kvalitativnom unaprjeđenju dostavljenih odgovora sa ciljem da ih radne grupe nakon uspostave mogu tehnički finalizirati.

Uspostavom tijela u sustavu koordinacije i usvajanjem svih neophodnih dokumenata kreirani su uvjeti da radne grupe počnu s radom.

Direkcija još jednom naglašava da je kvaliteta odgovora mnogo bitniji od brzine odgovaranja, što je sadržano i u metodološkim uputama Europske komisije u upitniku, kao i da su svi rokovi u ovom
procesu okvirni i interni.

Kopirati
Drag cursor here to close